Friday, September 11, 2009

Lumea antica. Stonehenge.

Stonehenge
Wiltshire, Anglia


În Câmpia Salisbury, din sudul Angliei, se înalţă foarte marele cerc al Stonehenge-ului, cea mai impresionantă din multitudinea de construcţii megalitice care au fost lăsate moştenire posterităţii de oamenii din Neolitic.
Aceşti megaliţi sunt asociaţi cu venerare, ritualuri de înmormantere ale unor vechi religii. Însă modul în care constructorii au fost capabili să transporte aceste pietre enorme pe distante considerabile, apoi să le prelucreze cu unelte primitive înainte de a le aşeza în conformitate cu observatii astronomice, continuă să uimească arheologii.
Stonehenge-ul a fost construit în timpul a trei perioade, începând în jurul anului 2900 î.Hr. cu construcţia unui sanţ circular cu un diametru de aproximativ 100m. Intrarea era marcată de 2 mari roci, dintre care una rezistă şi în prezent.Câteva secole mai târziu a fost continuată construcţia cu primul cerc, conţinând 80 de roci mai mici, care însă a fost abandonat înainte de a fi finalizat.
Aceste pietre imense au fost aduse de la o distanţă de 217 km, din South Wales.
În timpul celei de-a treia perioadă, pietrele au fost aduse de la o distanţă de 32km, din Marlborough.
Stonehenge, un sistem pilon – grindă, este aşezat în aşa fel încât răsăritul şi apusul să lumineze printre rocile verticale, permiţând determinare solstiţiilor şi prezicerea eclipselor de soare şi lună.

No comments: