Friday, September 11, 2009

Concurs. Din seria "ce te deranjeaza in comportamentul semenilor tai"

Sunt multe lucruri care ma deranjeaza in jurul meu, rezultate din comporamentul semenilor.

Incepand cu primul pas pe care il faci iesind din bloc, daca locuiesti la apartament, dai binenteles de excrementele "puilor" detinatorilor de animale de companie, care nu se mai deranjeaza ca altii sa si adune "resturile dupa plimbare", cum e normal, dupa doi pasi mai incolo gasesti nelipsita masina (sau chiar masini, dupa caz) parcata pe trotuar, uneori daca a trecut mai mult de 2 zile, poti revedea nervii trecatorilor: stergatoare ridicate, gunoaie puse pe masina (gunoiul la gunoi trage), chiar si stergatoare indoite..

Daca esti detinator de masina, intotdeauna ai sansa sa fi blocat de cineva care nu se chinuie sa gaseasca un loc liber, oricat de putine spatii exista. Apoi ma enerveaza oamenii care nu sunt interesati sa faca prea multe pentru un oarecare progres, ci fac doar ceva de fatada, si as incepe cu primarii, mai ales primarul sectorului doi, bucuresti. Daca ai avut vreodata treaba in zona, si a trebuit sa mergi pe jos pe Colentina, sigur i-ai urat vorbe de bine primarului, daca ai avut norocul unei ploi sau ninsori cu o zi inainte, pentru ca e imposibil sa mergi fara sa ai noroi "pana la genunchi", multumita unei lucrari facute in scarba.

Daca esti pieton sau sofer - oriunde in Bucuresti- , trebuie sa suporti nerabdarea unora care vor sa plece exact in secunda in care apare culoarea verde la semafor, desi sigur, daca ar fi primii la rand, nu ar face acest lucru. Nu pot uita nici oamenii care nu respecta spatiu public, cei care arunca diverse obiecte din masini, cei care nu se deranjeaza sa arunce gunoaiele la cos, ca doar pentru asta sunt instalate, cei care expectoreaza - ca sa cuprindem tot, isi sufla nasul, nefolosind o amarata de batista sau servetel, sau care - cel mai trist dintre toate - urineaza pe strada. Alt lucru care ma deranjeaza enorm este incultura si proasta crestere a oamenilor care se cred “mari oameni”, care spun ca isi permit orice, care vor sa castige cat mai mult facand nimic, care se imbraca la costum, merg in locuri stilate, care se cred spuma societatii, dar nu au minima educatie incat, atunci cand timpul lor scurt le permite sa manance la un fast-food (timp de pregatire, preturi suficient de mici, numai bun), sa isi curete singuri masa.

Mi se pare o imagine dezgustatoare sa pleci de la masa fara sa iti duci tava cu resturi. Si am si un exemplu nemaipomenit. Odata, intr-un cunoscut fast-food dintr-un oras din “provincie”, dintre toti oamenii care au mancat acolo timp de o ora, cat am stat eu acolo singurii care si-au strans masa au fost o familie de tigani. Repet, singurii, pentru ca am fost atenta, cum sunt de obicei.. Chiar observam priviri surprinse directionate asupra lor. Se pare ca ei au avut suficienta educatie sa isi stranga masa, desi prejudecatile spun altfel.

As putea scrie o carte despre acest subiect. Alt lucru pe lista sunt oamenii care fac galagie in timpul unui film, care comenteaza mai mult si mai tare decat ar trebui, oricum. Sau oamenii care se imping daca esti nevoit sa stai undeva la o coada, desi ar fi mult mai usor daca ar sta la coada decat la gramada. Pietonii care traverseaza fara a se uita, negandidu-se ca o masina este suficient de greu de oprit, mai ales de la viteze mari, preferand sa alea varianta “e dreptul meu sa traversez pe aici, sa opreasca”.

Fumatorii care au copii si nu au de gand sa nu fumeze in preajma copiilor, indiferent de varsta celor mici.

Acestea sunt doar cateva exemple care mi-au venit in minte automat, dar sunt infinit de multe exemple, si nu, nu exagerez, din pacate.. Comportamentul defectuos exista mereu, atata vreme cat oamenii care il au nu isi vor da seama ca gresesc, si nu vor incerca sa il corecteze. Acest lucru ma deranjeaza cel mai mult la semenii care se manifesta in spatial public.

[mi cer scuze ca nu am corectat greselile, mi-e lene]

- it was older -

No comments: