Friday, September 11, 2009

Concurs. Din seria "Ce mai citim?"

Cartea care m-a impresionat si placut cel mai mult este 1984, scrisa de George Orwell in 1948.
Este o realitate distorsionata, o societate complet imperfecta, o distopie, o societate in care oamenii sunt usor manipulati, puterea sta in imaginea unei singure persoane, care, spre deosebire de obisnuitii dictatori, este fictionala..fiindca nu fusese vazut niciodata, si luase nastere odata cu Partidul, si probabil va muri odata cu el.. El era stalpul de rezistenta al Partidului, cel care controla tot, oamenii, prezentul, trecutul..

In societatea contemporana, daca pot spune asa, cartea se spune ca a avut un impact deosebit..
Acum am decat doar doua exemple..
A fost folosita aceasta idee pentru "celebra" emisiunea cu acelasi nume. Totusi nu este un raport egal intre oamenii care au auzit de ea si cei care stiu de unde vine,.. Big Brother .. fratele cel mare ..
O a doua utilizare, poate indirecta, sau facuta fara cunostinta de cauza, este legea mai nou adoptata, cea mult controversata..
.. "supravegherea" stricta din ziua de azi iti improspateaza memoria..
Plus ca a fost inventat un nou adjectiv, "orwellian" ... folosit pentru a descrie o stare specifica, starea rezultata in urma actiunilor Partidului, traita de personaje... personal l-am observat intr-un film relativ obscur, "Igby goes down"

Pentru cei care nu savureaza o carte a fost, binenteles, si ecranizata.. dar nu a fost capturat mai nimic din puterea cartii...
Este oarecum placut si sigur amar de citit, per total cartea este intradevar intensa, desi "mindblowing" ar fi un termen mult mai sugestiv ..

Un weekend placut, iar pt final un citat:

"Razboiul este pace
Libertatea este sclavie
Ignoranta este putere"


- it was older -

No comments: